Pão de queijo – sýrový chléb

Můj první zveřejněný recept!  A není sladký! Na úvod bych také ráda řekla, že nejsem ten typ, co by vařil/pekl podle receptů a dodržoval přesné množství v ingrediencích (pokud to samozřejmě není ta cukrařina, kde si to člověk nemůže moc dovolit). Takže sestavit tenhle recept byl pro mě trošku challenge. Ráda vařím od oka a neustále něco měním, podle toho co mám zrovna doma a na co mám chuť. Dle mého názoru, je to tak i větší zábava.

Každopádně, tuhle dobrotu mě v Austrálii naučili moji brazilští kamarádi a musím říct, že je to fakt lahoda. Pokud milujete pečivo a sýr, tak jako já, pão de queijo musíte zkusit!

A jako bonus, tyto bochánky jsou bezlepkové! Vyrábí se totiž z maniokové škrobové mouky, která dodává teto pochoutce svoji jedinečnost. Pokud nemáte maniokovou mouku, můžete použít tapiokovou (seženete je většinou ve zdravé výživě nebo na internetu).  Co se týče sýra, často se používá mozzarella,  parmazán, a jiné tradiční zrající sýry z Minas Gerais (haha). Výběr je ale na vás, klidně můžete použít eidam, nebo sýr co máte zrovna v lednici. Já používám parmazán a cheddar, protože ty doma milujeme!

Na přípravu budete potřebovat:

  • 500 g maniokové nebo tapiokové škrobové mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 ml oleje / rozpuštěného vychladlého másla  (já používám máslo, a když mám línou náladu, tak slunečnicový olej)
  • 200 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • špetka soli
  • 3 vejce (pokud možno od spoko slepiček)
  • 200 g sýra (já použila 100g cheddaru a 100 g parmazánu)

Postup:

Vodu, mléko, máslo a sůl smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Do mísy si nasypeme mouku, k ní nalijeme tekutou směs a vypracujeme těsto. Já používám kuchyňského robota. Počítejte s tím, že těsto hodně lepí a tento proces je dost upatlaný. Těsto nechte vychladnout a potom přidáme po jednom vejce a zapracujeme. Poté přidáme i sýr. Vše pořádně propracujeme, tak ať je těsto hladké – i když dost lepkavé.
Z hotového těsto můžeme tvarovat kuličky. Já mám ráda spíše drobnější, třeba jako pingpongový míček. Před tvarováním kuliček si ruce vždy navlhčete vodou, ať se těsto tolik nelepí.
Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem (já papír ještě lehounce mažu máslem) a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme cca 15 minut, zbytečně je v troubě nenechávejte déle, nemusí být úplně dozlatova. 

Závěrem:

Pão de queijo je specifické svou lepkavostí, a proto je nejlepší ho jíst ihned po upečení,
ještě teplé! 🙂  V Brazílii si často dávají bochánky do mrazáku a pečou je jen chvíli před konzumací, a tak bych to doporučila i Vám :). My ho jíme jen tak, bez ničeho. Není k němu nic potřeba, protože sýr už máte uvnitř :). Dobrou chuť!

komentářů

  • 29 července, 2020
    Lucie

    Super recept! Díky moc

    Odpovědět

Napsat komentář